Okushwijuma Enshonga Ezirikureetera Ebigambo By'orurimi Rwa Runyankore Byahindahinduka N'oku Orurimi Rwakubaasa Kugarurwa Aha Mutindo. - Birundainwe, Asiimwe Macknon (Kabale University, 2024)
Orurimi rw'Orunyankore niruhwera abantu nk' Abanyankore, Abakiga okuhurizangana. N'obu Orukiga, Orunyoro hamwe n'orutooro ziine entaniso omu ngamba hamwe n'enyaura y'Onmyankore kwonka entaaniso omu mpurizingana eriho nkye. Orurimi rw'Orunyankore rukozirwe omu bigambo bitari bimwe na bimwe ebirikwombeka orurimi Orunyankore rukaguma ruri Qrunyankore kwonka ebigambo ebi bigumire nibihinduka oshanga obumwe haazamu ebigambo bisya hamwe n'eby'enduga-mahanga.