Od kontestacji do afirmacji. Biskup warmiński Philipp Krementz wobec dogmatu o nieomylności papieża - Marek Andrzej Żmudziński (Studia Warmińskie)
Ogłoszenie dogmatu o nieomylności papieża wzbudziło w Kościele wiele pytań i wątpliwości. Już w trakcie przygotowań i w czasie obrad pewna liczba biskupów wnosiła o zaniechanie lub przynajmniej o zgodne z tradycją doktrynalną i historyczną określenie warunków tej nieomylności. W istocie chodziło o zakotwiczenie nauczycielskiego autorytetu i kompetencji papieża w nieomylności całego Kościoła i kolegium biskupów. Biskup Philipp Krementz należał do grona wyraźnie sprzeciwiającego się nowej formule dogmatycznej. Jednak po ogłoszeniu dogmatu i wypracowaniu umiarkowanej interpretacji, przyjął nową prawdę i stał się jej obrońcą. W artykule opisano ów przełom na płaszczyźnie teologicznej, episkopalnej i diecezjalnej. W ten sposób ukazano postać biskupa warmińskiego jako świadomego przekaziciela wiary, lojalnego członka kolegium biskupiego oraz odpowiedzialnego pasterza Kościoła lokalnego.