Frenli tas menteşe kinematik, kinetik ve yorulma analizi - Hidayet Bilyaz; Cihan Demir; Meral Bayraktar (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, mobilya sektöründe sıklıkla kullanılan menteşeçeşitlerinden düz frenli tas menteşelerin kinematik, statik ve yorulmaanalizleri yapılmıştır. Bu kapsamda menteşenin katı modellenmesi paket programkullanılarak yapılmıştır. Menteşe kinetik ve kinematik analizi, çok parçalıgövde analizi programı ile yapılmıştır. Bu analizden elde edilen yatak vemafsal kuvvetleri kullanılarak, yapının sanki-statik analizi için sonluelemanlar programı kullanılmıştır. Analizler TS EN 15570 standardı göz önünealınarak yapılmıştır. Yorulma analizi değerlendirmeleri ile yapıdadeğişiklikler önerilmiştir. Sistem için, çok parçalı gövde analiz programı ileyapılan kinematik ve kinetik analiz sonuçlarının, sonlu elemanlar yöntemi ilestatik ve yorulma analizinde kullanılması, sonlu elemanlar programı geçicicevap analizine alternatif olarak gösterilmiştir.