Dijalektalne promjene u govoru Betine – primjer vinogradarske i bačvarske terminologije - Ivana Škevin Rajko (Hrvatski Dijalektološki Zbornik)
U radu se opisuju promjene na leksičkoj razini u govoru Betine na primjeru vinogradarske i bačvarske terminologije. Polazi se od pretpostavke da mlađi govornici rabe manje dijalektnih varijanti od starijih sumještana te se razmatraju društvene i ekonomske promjene i princip istaknutosti, odnosno jezično prilagođavanje kao čimbenici dijalektnih promjena. Leksička je građa prikupljena od šest ispitanika starije generacije govornika, a zatim je, upitnikom i strukturiranim intervjuima provjerena kod dvanaest ispitanika srednje generacije. Kvantitativna je analiza pokazala da 63 % govornika poznaje značenje, a da se 45 % koristi terminima iz područja vinogradarske i bačvarske terminologije što upućuje na dijalektne promjene na leksičkoj razini u govoru Betine.