„Jeśli wiesz, co chcę powiedzieć...”. O polskim bohaterze filmowym - Sylwia Kołos (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja książki Katarzyny Taras „Egoista” czy Edi. Bohaterowie najnowszych polskich filmów – rekonesans. Autorka proponuje podział bohaterów tych filmów na określone grupy: bohaterów czasu przełomu, tych, którzy wybrali zło, inteligentów, plebejuszy, bohaterów trzydziestoletnich. Podział ten zwraca uwagę na zasadniczą różnicę między książką a innymi tekstami poświęconymi kinu współczesnemu, które zainspirowały autorkę. To nie perspektywa gender jest tu najważniejsza – według Taras o mentalności bohaterów filmowych decyduje nie ich płeć, ale raczej ich wybory związane ze statusem społecznym i majątkowym, frustracje pokoleniowe wywołane przemianami politycznymi i ekonomicznymi, różnice w spojrzeniu na tradycję i historię oraz dylematy moralne związane z determinizmem środowiskowym.