СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ПОВОЄННИХ КРАЇН БАЛКАНСЬКОГО РЕГІОНУ - С.Л. ШУЛЬЦ; О.М. ЛУЦКІВ; Е.П. ШУЛЬЦ (Економіка та право)
Стаття висвітлює особливості повоєнної відбудови країн Балканського регіону, на території яких відбувались військові дії. Проведено аналіз втрат та руйнівних наслідків для економіки Боснії і Герцеговини, Хорватії та Сербії, а також трендів структурних трансформацій в розрізі секторального поділу. На основі оцінювання відмінностей в структурі економіки розвинених країн Європейського Союзу та країн Західних Балкан зроблено висновки щодо можливостей наближення структури економіки до європейських стандартів у повоєнний та сучасний періоди. Охарактеризовано систему заходів реалізованих поствоєнними країнами в сфері залучення фінансових ресурсів міжнародної допомоги та проведено аналіз особливостей використання джерел міжнародної фінансової підтримки, розподілу донорських коштів та коштів грантової підтримки у відбудові економіки балканських країн. На основі аналізу тенденцій економічного розвитку країн Західних Балкан у 2016-2021 рр. визначено пріоритетні сфери реформ, які потребують досліджувані країни. Сконцентровано увагу на необхідності вирішення проблеми зменшення відмінностей у темпах економічного зростання балканських країн, розширення економічної інтеграції в межах макрорегіону та забезпеченні конвергенції з країнами-членами Європейського Союзу.