ОПЕРАЦІЯ ЛЕГЕНЕВОГО АУТОГРАФТА У ПАЦІЄНТІВ ДИТЯЧОГО ВІКУ - О. М. Romanyuk; Yu. І. Кlymyshyn; E. О. Аrtemenko; N. М. Rudenko; І. М. Yemets (Клінічна хірургія)
Віддалений результат досліджений у 151 пацієнта, стеноз клапана аорти (КА) діагностований у 99 (65,6%) пацієнтів, недостатність - у 42 (27,8%), комбінована вада КА - у 10 (6,6%). Госпітальна летальністьстановила 3,6%, загальна – 7,9%. Повторні втручання здійснені у 52 хворих. ОЛА є одним з хірургічних втручань з приводу вад КА у дітей різного віку. Вдосконалення хірургічної техніки та застосування новихметодик сприяло покращенню результатів дослідження - зниженню летальності з 15,1 до 0,8%. Застосування хірургічних модифікацій з укріплення кореня аорти забезпечило достовірне зменшення ризикуповторних операцій на неоаортальному клапані.