Goffman og Gluckman – to versjoner av forholdet mellom tegn og betegnet (1979)1 - Tord Larsen (Norsk Antropologisk Tidsskrift)
Både Max Gluckman og Erving Goffman skrev om ritualer på 1960-tallet, men de forskjellige måtene de gjorde det på, røper at de til dels opererte med ulike tegnforståelser. Kontrasten mellom de to er temaet for denne artikkelen, som setter de to tegnforståelsene i forbindelse med en serie dualiteter som strukturerer forskjellige livsområder. Gluckman ser på ritualer som refleksjoner av sosiale prosesser og hendelser som inntreffer uavhengig av ritualene, og som derfor kan identifiseres uavhengig av dem. Goffmans ritualer, derimot, er med på å etablere og konstituere den virkeligheten de betegner. Hos ham kan ikke tegn og betegnet beskrives uavhengig av hverandre. Denne kontrasten sammenlignes med dikotomier som konstativ og performativ, analytisk og syntetisk, årsaksrelasjoner og begrepsrelasjoner, lover og definisjoner, symptom og kriterium. Kontrastene brukes til å kaste lys over fenomener som kasteklatring, vision quest, potlatch og dagliglivets talehandlinger. Artikkelen er en lett redigert utgave av en «stensil» som ble skrevet på 1970-tallet og ble trykt i kompendier ved universitetene i Oslo, Tromsø og Trondheim.