AVRUPA PARLAMENTOSU’NUN VE KONSEYİ’NİN DİJİTAL TEK PAZARDA TELİF HAKLARINA VE BAĞLANTILI HAKLARA İLİŞKİN 2019/790 SAYILI DİREKTİFİ HAKKINDA BAZI DEĞERLENDİRMELER - Ufuk Tekin (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen Dijital Tek Pazar Stratejisi’nin amaçlarından biri Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin telif hakları mevzuatını yeknesaklaştırmaktır. Bu amacı gerçekleştirebilmek adına ilk defa 2016 yılında Dijital Tek Pazarda Telif Haklarına İlişkin Direktif önerisi hazırlanmıştır. Bireylerin ifade hürriyetinin kısıtlanması başta olmak üzere çeşitli açılardan yoğun eleştirilere uğrayan Direktif önerisi, yoğun tartışmalara rağmen Avrupa Konseyi’nde 15.4.2019’da kabul edilerek nihaî halini almıştır. Söz konusu Direktif, telif haklarına ilişkin Avrupa Birliği mevzuatında köklü değişikliklere yol açmıştır. Çalışmamızda bu değişiklikler değerlendirilmeye çalışılacaktır.