Okresowe porażenie hipokaliemiczne i tyreotoksyczne – podobieństwa i różnice - Katarzyna Ziora (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Hipokaliemiczne porażenie okresowe (HPP) jest rzadko występującą miopatią, dziedziczoną w sposób autosomalnie dominujący, charakteryzującą się przemijającymi napadami porażenia z towarzyszącą hipokaliemią, u podłoża której leży zaburzona funkcja kanałów jonowych. Tyreotoksyczne porażenie hipokaliemiczne (TPP) jest nabytą formą porażenia okresowego, związanego bezpośrednio z nadczynnością tarczycy. HPP występuje głównie u ludzi rasy kaukaskiej, a TPP spotykane jest aż u 13-24% pacjentów rasy azjatyckiej w przebiegu nadczynności tarczycy. Obie postacie porażenia hipokaliemicznego mają podobny przebieg kliniczny. Objawy porażenia kończyn pojawiają się nagle, często w godzinach rannych, po odpoczynku nocnym, jeśli poprzedniego dnia wykonywano forsowne ćwiczenia lub ciężką pracę fizyczną. Sposób leczenia i zapobiegania napadom różni się w zależności od postaci porażenia. W pracy omówiono podobieństwa i różnice między HPP i TPP.