TURİZM İŞLETMELERİNDE YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ KULLANIMININ YÖNETSEL KARARLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - Rıfat İraz; Muammer Zerenler (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
İçinde bulunduğumuz çağ bilgi çağı olarak adlandırılmakta ve bilgi günümüzün en önemli kaynağı olarak yeni değer yaratan bütün yeniliklerin temel girdisi olarak kullanılmaktadır. Geçmişte organizasyonlar için bürokratik bir gereksinimin ötesine geçmeyen bilgi bugün giderek daha popüler hale gelmiştir. Bunu sağlayan en önemli gelişmelerden birisi ise; bilginin toplanması, saklanması ve işlenmesi gibi karmaşık işlemleri gerçekleştiren teknoloji ve sistemlerin gelişmesidir. İşletme yöneticilerinin, çevrelerinde yaşanan değişime uygun kararlar almalarına yardımcı olabilecek tüm bilgilerin, önceden belirlenerek; doğru, zamanlı, eksiksiz (tam) ve kolay anlaşılır bir şekilde hazırlanarak kendilerine sunulması gerekir. İşletmede kurulacak etkili bir Yönetim Bilgi Sistemi, hangi bilginin, kimlere, ne zaman, nerede ve nasıl ulaştırılması gerektiğini belirlemede kullanılan en önemli unsur olmaktadır. Bu çalışma, Turizm İşletmelerinde alınan yönetim kararlarında YBS kullanımının etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla Alanya ilçesinde yer alan turizm işletmelerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir.