İŞ YERİNDE MİZAH: BANKA ÇALIŞANLARININ METAFORİK ALGILARI - Eylem Bayrakçı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Mizahın insanın mutluluğuna ve refahına olumlu etkilerinin olduğuuzun zamandır bilinmektedir. Birçok disiplin tarafından araştırma konusuyapılan mizah, son zamanlarda örgütsel davranışlar alanında çalışan araştırmacılarında dikkatini çekmiş ve iş yerinde mizah çalışma konusu yapılmaya başlanmıştır.Bu çalışma banka çalışanlarının iş yerinde mizah algılarını metaforlararacılığıyla sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla 36 banka çalışanından eldeedilen verilerin tümevarımsal içerik analizi sonucunda iş yerinde mizah ileilgili farklı bakış açıları belirlenmiştir. Buna göre, sağlık çağrışımı yapanilaç ve doktor metaforlarının sıklıkla kullanıldığı, mizahın iş yerindeiyileştirici, tedavi edici gücü olan bir örgütsel unsur olarak algılandığıgörülmüştür. Bunun yanısıra, yine sıklıkla ifade edilen ve doğa çağrışımıyapan, güneş, hayat, gökkuşağı gibi metaforlar ve besin çağrışımı yapan, tuz,tatlı, et gibi metaforlar, iş yerinde mizahın örgüt üyesinin yaşamınısürdürebilmesi için zorunlu bir ihtiyaç olarak algılandığını göstermiştir.Üretilen bu metaforlar için sunulan gerekçeler ve metaforların mantıksaldayanakları ise mizah kuramları kapsamında değerlendirilerek mizahın çoğunluklaRahatlama kuramı bağlamında algılandığı, bunun yanısıra Uyumsuzluk kuramınıçağrıştıran dayanakların da olduğu tespit edilmiştir. Çalışma grubundan eldeedilen veriler içinde Üstünlük kuramını ifade eden metafor gerekçesi vedayanağı betimlenmemiştir.