Zwrot ku mariologii maksymalistycznej – na przykładzie nauczania ks. Dominika Chmielewskiego SDB - Sebastian Wiśniewski (Polonia Sacra)
Tematy, które zostały podjęte w niniejszym artykule, dotyczą roli Maryi w dziele zbawienia i Jej miejsca w życiu chrześcijanina. Kościół chce mówić o Maryi bez wyolbrzymiania i pomniejszania Jej zasług. Pojawiają się jednak tendencje maksymalistyczne w mariologii, które należy badać. Kanwą do niniejszych rozważań stały się twierdzenia mariologiczne głoszone przez ks. Dominika Chmielewskiego SDB, które mogą budzić pewne wątpliwości teologiczne.