An Overview of Environmental Impact Assessment in Turkey: Issues and Recommendations - Deniz Tekayak (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Ortaya çıktığı tarihten bu yana Çevresel Etki Değerlendirmesi ÇED , Avrupa Birliği ve Türkiye’de planlama, çevresel yönetim, çevresel karar alma ve çevre koruma süreçlerinin önemli bir aracı haline gelmiştir. Bu makale, Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığının Türkiye’deki ÇED süreçlerinin gelişmesinde ve güçlenmesinde oynadığı rolü de göz önüne alarak, Türkiye’nin ÇED sistemine genel bir bakış sunmaktadır. Bu bağlamda, bu makalede, Türkiye’nin ÇED sistemindeki gelişmelerin daha iyi anlaşılmasına ve değerlendirilmesine temel oluşturmak için, ÇED’in Avrupa Birliği’ndeki tarihsel gelişimi ortaya konulmaktadır. Bunu takiben, Türkiye’deki ÇED süreçlerinin hukuki çerçevesi incelenmekte ve Türk ÇED sisteminin Avrupa Birliği çevre mevzuatı ile uyumlaştırılmasında ve genel uygulamada yaşanan sorunlar ele alınmaktadır. Son olarak, Türk ÇED sistemindeki eksikliklerin giderilmesi ve uygulamadaki sorunların üstesinden gelinmesine yardımcı olabilecek bir dizi öneri sunulmaktadır