Profesyonel futbol taraftarlarının totem davranışlarının incelenmesi - Aydogan Soyguden (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu çalışma profesyonel futbol taraftarlarının totem davranışlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma Erciyes Üniversitesi (Kayseri, Türkiye) Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören (n=132) öğrenciye uygulanmıştır. Çalışmadan önce Google forms üzerinde anket formu hazırlanmıştır. Anket formunda bazı demografik bilgiler ve totem davranışların belirtilmesi istenmiştir. Elde edilen verilerin istatiksel olarak yüzdelik ve frekans dağılımları hesaplanmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin (%51,5) erkek, (%48,5) kadın, (%39,7) 19-20 yaş, (%38,5) 21-22 yaş aralığındadır. Öğrencilerin (%47,6) Galatasaray, (%33,9) Fenerbahçe ve (%17,7) Beşiktaş futbol kulübü taraftarlarıdır. Öğrencilerin totem davranışlara verdikleri çok farklı cevaplar arasında; forma giymek, maçı izlememek, dua etmek, takımın marşını söylemek, ayakta izlemek, sevdiği insanın elini tutmak, gol ataklarında gözünü kapatmak, televizyon ekranını ters izlemek, Türk kahvesi içmek, konuşmamak, elinde çay bardağı tutmak, koltuğun sağ tarafında oturmak, takımın bayrağını asmak, namaz kılmak, sabit kalıp göz kırpmamak ve rakip takımı desteklemek gibi davranışlar bulunmaktadır. Sonuç olarak taraftarların dörtte birinin mutlaka totem davranışlar sergilediği görülmektedir. Totem davranışlar arasında en fazla tutulan takımın formasını giymek, marşını söylemek, takımın bayrağını asmak ve hissederek inanmak göze çarpan sonuçlardır. Futbol kulüplerinin, taraftarların en çok rağbet ettiği takım formalarını, kulübün tarihine, kültürüne uygun renk ve şekillerde seçmeleri tavsiye edilmektedir. Takım formaları için ortalama bir fiyat politikası belirlenmeli, her gelir grubundan taraftarların satın almasına imkân sağlanmalıdır.