UTICAJ SAD I NEMAČKE NA RASPAD JUGOSLAVIJE - Vesna Stanković Pejnović (Srpska Politička Misao)
Prema mnogim analizama raspad Jugoslavije je rezultat unutrašnjih jugoslovenskih sukoba, posebno sukoba između Hrvata, Srba i Muslimana. Ovaj rad polazi od pretpostavke da je glavni razlog nestajanja Jugoslavije strana intervencija u unutrašnjim poslovima zemlje. Dve zapadne sile, SAD i Nemačka, uz pomoć institucija međunarodne zajednice destabilizovale su i pomogle raspadu zemlje, naročito tokom 80-ih godina 20. veka. Kroz strategije i tehnike meke moći su planirale, pripremale i pomagale secesionističke države koje su razbile Jugoslaviju, pojačavale kontradikcije, ekonomski je učinile zavisnom, a sve u cilju ovladavanja njenim resursima. Novonastale „oslobođene” države, uređene po demokratskim merilima zapadnih zemalja postale su vazali velikih korporacija.