Pel sender del neorealisme. Calvino i els conflictes ideològics del seu temps - Ivet Zwatrzko Pou (452ºF)
Des dels anys noranta del segle XX, la producció literària d’Italo Calvino s’ha classificat segons diferents fases que responen a categories estètiques i ideològiques sovint enteses com a superacions o renúncies de la fase anterior. En contrast amb aquesta màxima, l’article examina els conflictes ideologico-literaris d’Il sentiero dei nidi di regno (1947), primera novel·la de l’escriptor de Sanremo, i del prefaci autorial que aquest va escriure per la reedició de l’any 1964, per tal de matisar les sintonies i les discordances que el llibre manté amb el neorealisme italià de després de la Segona Guerra Mundial.