PLATONCU DİYALEKTİK VE GADAMER'İN HERMENEUTİK'İNE ETKİLERİ - Kubilay Aysevener (Felsefe Dünyası)
Diyalektik soruşturmanın hermeneutik gelenek üzerindeki etkisini bugün artık daha belirgin bir biçimce görmekteyiz. Bu geleneğin önemli temsilcilerinden birisi olan Gadamer hermeneutik deneyimi tanımlamak için bu soruşturmayı kendisi için bir basamak olarak kabul etmiştir. Soru ve yanıtlarla biçimlenen ve insanın nasıl anlamaya başladığını kendisine sorun edinen bu diyalektik sürecin amacı, geçmişi geçmiş olarak tanımaktan çok, kendi kendini tanımaktır. Hermeneutik bilgiye yön veren şey soruşturmanın bu diyalektik biçimidir. Bütün bunlar, Platoncu diyalektiğin yirminci yüzyılın düşünsel tartışmalarına etkisini göstermektir. Özellikle diyalog kavramı çerçevesinde beliren tartışmalar, bilginin doğruluğunun saptanmasında onun nesnesinden çok durumla, bağlamla ve daha genel olarak da gelenekle ilişkisini göstermeyi hedef edinmişlerdir. Bu yazımızda, Platoncu diyalektik anlayışın bir serimlemesini yaparak bunun Gadamer'in hermeneutiğine etkilerini göstermeye çalışacağız.