Міжнародні стандарти виборчого права у воєнний та повоєнний час: безпековий аспект й особливості забезпечення виборчих прав - O. V. Martseliak; O. V. Skrypniuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Вказується, демократичні вибори становлять фундамент легітимного державного управління та є засобом вираження суверенної волі народу. Вони виступають ключовим елементом у забезпеченні політичної стабільності та підзвітності влади перед суспільством. Водночас збройні конфлікти та їхні наслідки створюють комплексні й масштабні виклики для належного проведення виборчого процесу та реалізації виборчих прав громадян. За своєю сутністю збройне протистояння руйнує основи, необхідні для вільних, прозорих і безпечних виборів, що часто призводить до їх перенесення або істотного перегляду процедур голосування. В умовах такої нестабільності міжнародні стандарти виборчого права набувають особливого значення як інструмент забезпечення дотримання демократичних норм і гарантій участі громадян у політичному житті. Це питання має особливу актуальність для України, яка продовжує перебувати в умовах збройного конфлікту та водночас орієнтується на перспективу мирного врегулювання.