Тенденції глобального розвитку та їх вплив на сучасні міжнародні відносини - Наталія Матвійчук (Історико-політичні проблеми сучасного світу)
Сьогодні міжнародні відносини характеризуються високим ступенем складності. Простежується поступове збільшення чисельності суб’єктів міжнародних відносин, що мають свої інтереси, цілі та завдання. Після завершення «холодної війни» поступово сформувалася система міжнародних відносин, що характеризувалася багатополярним гегемонічним устроєм. Однак будучи відкритою, система міжнародних відносин, зазнає постійних перетворень, що якісно змінюють її. Динаміка, масштаби, перебіг трансформаційних процесів, що відбуваються зумовлюють необхідність осмислення тенденцій глобального розвитку, що впливають на міжнародне середовище. Дослідження тенденцій глобального розвитку сприятиме розумінню нових явищ, що виникають у міжнародному житті. Аналіз змін, що викликані впливом тенденцій дозволить вести більш ефективну зовнішню політику, розробити прогнози подальшого розвитку/трансформації сучасної системи міжнародних відносин, виробити комплекс заходів боротьби із негативними наслідками перетворень у сфері міжнародної політики.