Symulacja sieci DiffServ z różnicowaniem priorytetu pakietów na podstawie parametru Hursta strumienia obrazu - Zbigniew Omiotek (Barometr Regionalny)
W pracy przedstawiono wyniki symulacji strumieniowej transmisji obrazu ruchomego przez sieć DiffServ. Zaprezentowano także metodykę badania sekwencji wizyjnych wykorzystującą pakiet EvalVid oraz przedstawiono możliwość symulacji sieci z różnicowaniem jakości usług za pomocą symulatora sieciowego NS-2. Otrzymane wyniki pozwoliły obliczyć podstawowe parametry jakości obrazu ruchomego odebranego poprzez sieć, takie jak PSNR, MOS, straty, opóźnienie oraz fluktuację opóźnienia pakietów. Efekty końcowe badań pokazują, iż zastosowanie proponowanej koncepcji polegającej na ustawianiu priorytetu pakietów w sposób dynamiczny prowadzi do poprawy jakości przesyłanego obrazu w porównaniu z tradycyjnym podejściem statycznym.