„Gdy rozbolały mnie zęby, poszedłem do pani L.” - Mirosław Bałka (Zagłada Żydów)
Pani L. to Lidia Wolańska, wtedy młoda dentystka. Mieszkała w domu należącym do rodziny Perechodników w Otwocku na rogu ulic Kościelnej i Kościuszki, tam też prowadziła swoją działalność stomatologiczną.