AVRUPA YEŞİL MUTABAKAT I 55’E UYUM: TÜRK LOJİSTİK SEKTÖRÜ ÜZERİNE İNCELEME  - Gülenay Atakan; Büşra Garip; Ayşegül Karataş; Hakan Tunahan (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat 55’e Uyum (Fit for 55) ile 2050 yılına kadar karbon-nötr bir kıta olma amacı Türk firmalarını ilgilendirmektedir. Bu çalışma, lojistik işletmeleri, meslek örgütleri ve ilişkili kamu kurumlarının 55’e uyuma ne derece hazır olduğunu tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma verileri 120 kurumdan çevrimiçi anket ile toplanmıştır. Hazır bulunuşluk boyutlarının bilişsel, operasyonel, altyapı ve süreç olduğu görülmektedir. Türk lojistik sektörü Fit for 55’e bilişsel ve operasyonel alanlarda görece hazır, ancak altyapı eksiklikleri yoğundur. Kamu ve sektör temsilcilerinin arasında sürece yönelik belirsizliğin hâkim olduğu gözlemlenmesine rağmen, görüşlerinin genel olarak paralel olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte kamu desteklerinin yeterliliği, çevreci anlayışın benimsenmesi ve lojistik altyapı hazır bulunuşluğu konusunda fikirler farklılaşmaktadır.