Stanje in procesi v kmetijstvu v različnih tipih podeželskih območij v Sloveniji - Anton PERPAR (Acta Agriculturae Slovenica)
V prispevku je predstavljena analiza stanja kmetijstva v različnih tipih podeželskih območij v Sloveniji, izvedena na vzorcu podeželskih območij na podlagi podatkov popisa iz leta 1991. Predstavljena so tudi opažanja anketiranih vodilnih ljudi v vzorčnih lokalnih skupnostih o procesih (tudi o vzrokih zanje in njihovih posledicah), ki se v kmetijstvu odvijajo v različnih tipih podeželskih območij. Stanje v kmetijstvu se med posameznimi opredeljenimi tipi podeželskih območij v Sloveniji bistveno ne razlikuje. V vseh treh tipih vzorčnih podeželskih območij lahko zaznamo podobne probleme, ki so tudi sicer ključni problemi slovenskega kmetijstva. Razlike so v intenzivnosti problemov oziroma procesov. Stanje je še najugodnejše v značilnih podeželskih območjih, kjer je najugodnejša tako velikostna struktura kmetij (čeprav še vedno slaba), kot starostna struktura kmečkega prebivalstva. Tu je tudi delež kmetij z zagotovljenim nasledstvom največji. Med procesi sta močno izražena predvsem dva: opuščanje kmetovanja na eni strani ter posledično zaraščanje kmetijskih zemljišč na drugi strani, ki sta najizrazitejša v območjih opredeljenih kot območja praznjenja.