KÜRESEL İNOVASYON ENDEKSİ GÖSTERGELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE GLOBAL INNOVATION INDEX INDICATORS - Yasemin Hancıoğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bilgi ekonomilerinin etkiliolduğu günümüz dünyasında ülkelerin, bölgelerin, işletmelerin rekabet güçlerinibelirleyen faktörler değişime uğramıştır. Bir ülkenin, bölgenin ya daişletmenin ne kadar rekabetçi olduğunu belirleyen faktör inovasyondur. İnovasyonküreselleşmenin etkilerine uyum sağlama ve rekabet edebilme yeteneği ile yaşamısürdürebilmenin en önemli koşullarından biri haline gelmiştir. Ülkelerininovasyon performanslarını hesaplayarak onlar arasında karşılaştırma yapmaimkanı sağlayan Küresel İnovasyon Endeksi, 141 ülkeyi kapsayan önemli birdeğerlendirme aracıdır. Çalışmanın amacı, Küreselİnovasyon Endeksi’ni oluşturan göstergeler arasındaki ilişkinin çoklu regresyonanalizi ile incelenmesidir. Çoklu regresyon analizinde, OECD ülkelerinin 2011-2015dönemine ait Küresel İnovasyon Endeks verileri kullanılmıştır. Bu analizsonucunda, Küresel İnovasyon Endeksi bağlamında ülkelerin inovasyonperformanslarının hangi göstergeler ile ne kadar açıklandığı tespit edilmiştir.