OTİZM MİSYONLARINA SAHİP STK’LARDA GÖNÜLLÜ FAALİYETLERİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER: İZMİR İLİ ÖRNEĞİ - Nezih Metin Özmutaf; Nesrin Demir (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Araştırmanın temel amacı İzmir ilindeki otizm misyonlarına sahip siviltoplum kuruluşları (STK) kapsamında otizme yönelik gönüllü faaliyetlerindeotizmle ilişkili bireylerin algıları bağlamında hizmet / faaliyet kalitesineetki eden faktörlerin belirlenmesidir. Bu çerçevede hazırlanan anket formu Ocak2015 – Haziran 2015 tarihleri arasında İzmirilinde yer alan otizm misyonuna sahip üç STK kapsamında otizm faaliyetleriyleilişkili 203 bireye uygulanmıştır. Katılımcıların algılarına göre, STK’nınkurum felsefesi kapsamında yer alan 9 soru çerçevesinde sözü edilen konularda(faaliyetle uyum, katılımcılık, sahiplenme, hedef kitleye ulaşım, iletişimaraçları ve medya kullanımı, faaliyet motivasyonu, kalite, stratejilerleuygunluk, amaçlarla uygunluk) daha fazla önem gösterilmesi yargısı öneçıkmıştır. Gerçekleştirilen faktöranalizi sonucu 16 önerme 2 faktör (f1: Yaklaşım, davranış ve koşullar ve f2:Yaklaşım, davranış ve destek) altında toplanmıştır. Gerek önermeler gereksefaktörler kapsamında katılımcıların otizme yönelik gönüllü faaliyetlerindeyaklaşım, davranış, koşullar ve destekler kapsamında hizmet / faaliyetkalitesini ileri düzeyde önemsedikleri belirlenmiştir. Ayrıca faktörlerin debirbirleriyle pozitif yönde yüksek etkileşim içinde hizmet / faaliyet kalitesiniartırmada sinerjik etki yaratacağı ortaya çıkmıştır.