INSTITUT POSEBNOG SKRBNIŠTVA U MALOLJETNIČKOM KAZNENOM PRAVU - Marta Dragičević Prtenjača; Dijana Rizvić; Josipa Rendulić (Pravni Vjesnik)
Institut posebnog skrbništva uveden je u hrvatsko maloljetničko zakonodavstvo 2019. godine, transponiranjem odredbi Direktive 2016/800 kojom se reguliraju postupovna jamstva za maloljetnike koji su osumnjičeni ili optuženi u kaznenom postupku. U radu se analizira razvoj instituta posebnog skrbništva u maloljetničkom kaznenom pravu, odnosno u kaznenim postupcima prema maloljetnicima, ukazujući na brojne postojeće dileme i nedostatke, ponajprije vezano za njegovu zastupljenost i primjenu u praksi. Kritički se sagledava njegova primjena i propituje svrha ovog instituta u maloljetničkom kaznenom pravu. Iznose se i preporuke usmjerene su na rješavanje postojećih problema te na usklađivanje prakse s međunarodnim standardima zaštite prava djece i maloljetnika. Radom se želi potaknuti daljnja rasprava o problemima uočenima pri primjeni ovog instituta u cilju ispunjavanje njegove svrhe te ostvarenje zajamčenih prava maloljetnika, kao i provjeriti u kojoj mjeri sudovi za mladež primjenjuju institut posebnog skrbništva. Stoga je u radu postavljena i hipoteza (H): institut posebnog skrbništva rijetko se primjenjuje (u malo predmeta, tj. u malom broju predmeta) u kaznenim postupcima prema maloljetnicima.