BİLİNÇ YÜKSELTME NİTELİĞİ OLARAK TİYATRO EYLEM PRATİĞİ VE KADINLARA YANSIMALARI - Benan Havva Baran; Gülhan Demiriz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Birinci dalgafeminizmin cinsiyetler arasındaki “aynılık/eşitlik” söyleminin ikinci dalgafeminizm ile birlikte “farklılık/özgürleşme” söylemine evrilmesi kadınlarınözgürleşme mücadelesinde yeni bir dönemi beraberinde getirmiştir. Özellikleikinci dalga feminizm içerisinde radikal feminist kuramın etkisiyle birlikte önplana çıkan “bilinç yükseltme” kavramı ve grupları, kadınların özgürleşme veözgürlük mücadelesinin yeni alanlar içerisindeki arayışlarını da doğurmuştur.Nitekim bu özgürleşme ve özgürlük mücadelesinin sürdürüldüğü en önemlialanlardan birisi feminist sanat; sanat özelinde de bu mücadelenin somutizleklerinin görüldüğü yani bilinç yükseltme pratiklerinin belirginleştiği alanise feminist tiyatro olmuştur. Bu çalışmada, kadınların özgürleşme ve özgürlükmücadelesinde bir bilinç yükseltme niteliği olarak tiyatro eylem pratiğinin yerive bu eylem pratiğinin performans katılımcısı kadınlara olan yansımaları incelenmiştir.Araştırmanın sorgulamaları, 2001 yılından bu yana çalışmalarını yürüten AnkaraTiyatro Öteyüz topluluğunun feminizmle buluşan tiyatro eylem pratikleriüzerinden ve toplamda 16 kadınla yani topluluğun katılımcılarıyla yürütülenderinlemesine mülakat ile odak grup görüşmelerinden elde edilen bulgularışığında tartışılacaktır.