Mardinli Luvîs Şeyho ve Nuzhetu’t-Tarf fi Muhtasari’s-Sarf İsimli Eseri - Ahmet Şen (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
19. yy. Arap dili ve edebiyatında modernleşme dönemi olarak kabul edilir. Bu yüzyılda Arap dünyasında Avrupa ülkelerinde eğitim alan birçok Arap dilcisi ve edibi bulunmakta olup bunların çok sayıda eserleri mevcuttur. Makalemizde söz konusu ediplerden Mardin asıllı Lübnanlı dilci Luvîs Şeyho el-Yesû‘î ve onun Arap gramerine dair Nuzhetu’t-tarf fî muhtasari’s-sarf isimli eseri incelenmiştir. Öncelikle müellifin hayatı eserleri ve ilmî kişiliği ile hayatında önemli bir yer tutan el-Meşrik dergisi yöneticiliği ele alınmıştır. Bu incelemeler neticesinde velûd bir yazar olduğu görülen Cizvit papazı Luvîs Şeyho, sadece Arap dili ve edebiyatı ile değil başta Hristiyan ilahiyatı ve felsefe olmak üzere birçok alanla ilgilenmiş ve bu sahalarda çok sayıda eser vermiştir. Nuzhetu’t-tarf’ta sarf konularını özetle sunarken talebenin meseleleri zihninde soru işareti bırakmadan anlayabilmesi için tablo kullanımı, soru-cevap, harekeleme, notlandırma gibi enstrümanları etkili bir şekilde kullanmıştır. Çalışmanın amacı, yabancıların öğrenme açısından sorun yaşadıkları Arap gramerine yönelik kolaylaştırma/basitleştirme çabaları çerçevesinde Nuzhetu’t-tarf fî muhtasari’s-sarf isimli eserini üslup ve içerik yönüyle inceleyerek Luvîs Şeyho’nun yenilik hareketindeki konumunu belirlemektir.