VOJNO-REDARSTVENA OPERACIJA "DŽEP 93" - ANALIZA TAKTIČKE RAZINE - Zdravko Matić; Juraj Kostenko (Senjski Zbornik)
Agresijom Jugoslavenske narodne armije i srpskih pobunjenika 1991. godine na hrvatske gradove, naselja i sela započeo je rat u Hrvatskoj. Kao posljedica agresije na Republiku Hrvatsku već 1991. godine formirana su bojišta. Jedno od vrlo aktivnih je bilo Ličko bojište gdje je nakon niza priprema izvedena brza i učinkovita Vojno-redarstvena operacija "Džep 93". Operacija je izvedena 9. rujna 1993., a imala je za cilj u taktičkom smislu osloboditi dio okupiranog područja Republike Hrvatske, otkloniti dio topničke ugroze od grada Gospića, uništiti izvidničko-diverzantske baze neprijatelja, skratiti bojišnicu i stvoriti vlastite slobodne snage. Jedan od važnijih ciljeva bio je pokazati sposobnost Oružanih snaga Republike Hrvatske za provedbu napadne operacije i time neprijatelju dati do znanja da se njegove neprijateljske vojne aktivnosti više neće nekažnjeno tolerirati. Autori su na temelju arhivske građe i recentne literature analizirali vojno-redarstvenu operaciju "Džep 93" te njezin taktički i operativni značaj.