Otantik Liderlik Davranışının ve Çevresel Dinamizmin İşletmelerin İç Girişimcilik Eğilimi Üzerine Etkisi - Melis Attar; Buket Çetinkaya (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Çalışmanın amacı Konya’da dört ve beş yıldızlı otellerde beyaz yakalı çalışanların otantik liderlik düzeylerinin ve çevresel dinamizmin iç girişimcilikleri üzerindeki rolünü belirlemek olmuştur. Yazında geçerliliği ve güvenilirliği analiz edilen 62 ifadeden oluşan ölçek kullanılmıştır. Çalışanların otantik liderlik algısını ölçmek amacıyla Walumbwa vd.(2008)’nin geliştirdiği ölçek; iç girişimcilik eğilimini ölçmek amacıyla Antoncic ve Hisrich (2001) tarafından geliştirilen ölçek; çevresel dinamizmi ölçmek amacıyla Achrol ve Stern (1988) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Detaylı literatür taraması sonucu geliştirilen hipotezler 143 çalışan üzerinde test edilmiş ve kabul edilmiştir. Değişkenler tanımlayıcı istatistiki analize tabi tutularak incelenmiş ve SPSS 24.0 istatistik paket programı kullanılarak gerekli analizler yapılmıştır. Araştırma hipotezlerini test edebilmek amacıyla basit doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda, otantik liderliğin, iç girişimciliği pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır (F(1,141)= 147,942, p lt;.001). Ayrıca çevresel dinamizm, işletmelerin iç girişimcilik eğilimini pozitif yönde etkilemiştir (F(1,141)= 189,016, p lt;.001).