ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA ANINDA MESAJLAŞMA KULLANIMI - Birol Günar; Şükrü Balcı (Selçuk İletişim)
Anında mesajlaşma son yıllarda yeni iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin bir sonucu olarak güncel hayatta yer almaya başlayan bir olgudur. Özellikle genç kullanıcılar arasında bu tür iletişim yöntemlerinin kullanımı gittikçe popülerleşmektedir. Bu çalışma üniversite öğrencileri arasında anında mesajlaşmanın belirleyici değişkenlerinin neler olduğunu tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın verileri, Selçuk Üniversitesi'nden amaçlı örneklem yoluyla seçilen 547 öğrenci üzerinde yapılan saha araştırmasından elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, üniversite öğrencilerinin anında mesajlaşmalarında etkili olan 4 motivasyon belirlenmiştir. Bu motivasyonlar “(1) kişilerarası etkileşim ve fayda, (2) kolaylık, (3) rahatlama ve eğlence, (4) bilgi arama” şeklindedir. Özellikle kişilerarası etkileşim ve fayda motivasyonu, anında mesajlaşmanın en temel belirleyicisi konumundadır. Bayan öğrenciler, erkek kullanıcılara göre günlük daha uzun süre anında mesajlaşmakta ve bir oturumda daha uzun süre anında mesajlaşma servislerini kullanmaktadırlar. Üniversite öğrencilerinin günlük anında mesajlaşma süreleri ile anında mesajlaşma motivasyonları arasında anlamlı pozitif ilişki bulunmaktadır. Anında mesajlaşma servislerini kız/erkek arkadaşlarıyla romantik iletişim kurmak için daha çok kullanan denekler, günlük daha uzun süre anında mesajlaşmaktadırlar.