مروری بر پوشش‌های پلاستی‌سول پلی(وینیل کلراید) و رئولوژی آن - بهروز افتخاری; ملیحه پیشوایی (مطالعات در دنیای رنگ)
پلاستی‌سول یا خمیرهای بر پایه رزین پلی(وینیل کلراید) که به عنوان کف‌پوش، عایق زیربدنه خودرو و دیگر مصارف مشابه استفاده می‌شوند، نوع خاصی از پوشش هستند که دارای مقدار محدودی حلال فرار می‌باشند. این نوع پوشش به دلیل غلظت زیاد رزین و امکان اعمال ضخامت بالا، خواص مکانیکی، مقاومت خوردگی و خواص عایق گرمایی بسیار خوبی دارد. سازوکار تشکیل فیلم این نوع پوشش نیز متفاوت است به این ترتیب که پس از اعمال آن روی سطح، با گرمادهی ریزساختار‌ها تغییر کرده و خمیر به حالت ژل فیزیکی می‌رسد. سپس با افزایش بیشتر دما فرآیند ذوب آغاز می‌شود و طی آن ژل حاصله ذوب می‌گردد و ضمن همگن‌شدن و هم‌ترازی به خواص نهایی می‌رسد. مطالعه رئولوژی در این نوع پوشش حائز اهمیت است، زیرا پلاستی‌سول در ابتدا حالت خمیری دارد و معمولا به روش افشاندن اعمال می‌شود و کنترل فرآیند‌های ژل و ذوب نیز با استفاده از رئولوژی امکان‌پذیر است. در این مقاله ابتدا به معرفی پلاستی‌سول، ترکیبات آن و فرآیند‌های ژل و ذوب می‌پردازیم، سپس مروری بر عوامل موثر بر رئولوژی آن خواهیم داشت.