Kłamstwo w przestrzeni publicznej. Polityka, nauka, sztuka - Małgorzata Wojniak (Facta Simonidis)
Celem opracowania jest prezentacja kłamstwa, oscylującego zarówno wokół polityki, nauki, literatury, sztuki, jak i wielu innych dziedzin ludzkiego życia. Kłamstwo na płaszczyźnie politycznej jest zdaniem autorki pracy wątkiem najobszerniejszym spośród oszustw w innych dziedzinach, dlatego też kwestia ta została opisana najszerzej. Na początku pracy zostało wyjaśnione, czym jest kłamstwo, kiedy się pojawiło oraz podano przykład „walki o prawdę” – inkwizycji, ustanowionej w 1215 roku. Następnie zaprezentowano zjawisko kłamstwa w sferze polityki międzynarodowej i lokalnej oraz podano przykłady oszustw politycznych. Oprócz tego, poruszono wątek kłamstw w czasach konfliktów zbrojnych i przybliżono przebieg kariery kłamstwa koniecznego, której rozkwit przypadł podczas I wojny światowej. W pracy zawarty został również wątek powstawania kłamstwa politycznego, które stopniowo ewoluowało do rangi nieodzownego działania dyplomatycznego w czasie trwania II wojny światowej. W dalszej części została zawarta krótka charakterystyka zjawiska kłamstwa w literaturze, oparta na przykładzie bohatera książki Konrad Wallenrod, Adama Mickiewicza. Ponadto opisano pokrótce zjawisko oszustwa w wybranych dziedzinach sztuki – teatrze, kinematografii i sztukach plastycznych.