«Vår generasjons p-pille»? Nedfrysing av egne egg blant kvinner i Norge - Kristin Engh Førde (Tidsskrift for Kjønnsforskning)
Med fraspark i en informants beskrivelse av nedfrysing av egne ubefruktede egg som «vår generasjons p-pille» diskuterer jeg i denne artikkelen i hvilken grad og på hvilke måter kvinner fra millenialgenerasjonen i en nordisk velferdsstat opplever slik nedfrysing som likestillingsfremmende og frigjørende. Diskusjonen baserer seg på den første empiriske studien av kvinners bruk av sosial eggfrysing i Norden, hvor jeg fulgte 22 kvinner som i årene før og etter bioteknologireformen frøs ned egg eller vurderte å gjøre det. Kvinnene var jevnt over oppmerksomme på at eggfrysing har usikker effekt på fertiliteten, likevel beskrev de det som en måte å ta kontroll over forhold som føltes destabiliserte av akutt eller framtidig fallende fruktbarhet, på. Dette gjaldt særlig opplevelsen av å bli «desperat» og sårbar i møte med potensielle partnere. Der hvor kjærlighet og relasjoner opplevdes vanskelig eller umulig å ta direkte kontroll over, var eggfrysing tilgjengelig for kvinnene som relativt velstående forbrukere. Selv om flere problematiserte fertilitetsindustrien, opplevde kvinnene at eggfrysing kunne gjenopprette maktbalansen vis-a-vis menn og skape økt frihet og kontroll i eget liv. Mot slutten av artikkelen diskuterer jeg hva kvinnenes erfaringer potensielt kan fortelle oss om forventninger til og forståelser av frigjøring, likestilling og feminisme, og om mulige «blindsoner» i tenkningen rundt disse spørsmålene i den nordiske konteksten.