Z Kuşağının TikTok Kullanım Pratikleri ve Motivasyonları - Mehmet Sinan Tam (Yeni Medya)
Tiktok, Çin’deki adıyla Douyin, kısa video paylaşım mantığıyla 2018 yılında piyasaya sürülmüştür. Söz konusu platformun kullanıcı sayısı hemen her geçen gün radikal bir biçimde artış göstermektedir. Aynı şekilde Türkiye’de de Tiktok kullanıcı sayısı giderek artmaktadır. Bu platformu kullananların daha çok Z kuşağı olarak ifade edilen yaş aralığındaki kesim oluşturmaktadır. Araştırmada Z kuşağının Tiktok kullanım motivasyonları ile kullanım pratiklerinin nasıl olduğunu ortaya koymayı amaçlamıştır. Elde edilen anket formları (n= 402) ile söz konusu amaç çerçevesinde açıklayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizleri (DFA) analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan istatiksel analizler sonucunda Z kuşağının Tiktok’u sosyalleşme, benlik sunumu, eğlenme ve uygulamanın yenilikçi ve kullanışlı olma güdüleyicileriyle kullandıkları belirlenmiştir. Araştırmada Z kuşağının Tiktok’ta günlük bir saat 45 dakika zaman geçirdiği ve Tiktok’a karşı negatif bir algıları olmasına rağmen yine de bu uygulamayı kullandıkları saptanmıştır. Öte yandan Tiktok hesabı olmadan önce kullanıcıların daha çok Instagram hesaplarını kullandıkları ve Tiktok’ta paylaşılan içeriklere beğeni yoluyla etkileşimde bulundukları ortaya çıkmıştır. Çalışma Z kuşağı yaş aralığındaki bireylerin Tiktok hesabının bulunma kısıtlılığıyla gerçekleştirilmiştir. Gelecek çalışmalarda bu sınırlılığın dışındaki diğer kullanıcılar ile Tiktok hesabı bulunmayan kesim üzerinde de araştırmaların yapılması önerilmiştir.