نقد و تحلیل کتاب نظریۀ ژانر - زکریا بزدوده; سیروس امیری (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
مقالة حاضر به نقد و بررسی کتاب نظریة ژانر به‌قلم مهدی زرقانی و محمودرضا قربان صباغ می‌پردازد که انتشارات هرمس برای نخستین‌بار در سال 1395، در 438 صفحه و 1000 نسخه آن را منتشر کرد. کتاب شامل چهار بخش و شانزده فصل است. این کتاب، براساس آن‌چه در مقدمة کتاب آمده است، تدوین و تألیف تاریخی و تحلیلی نظریة ژانر از زمان افلاطون تا عصر حاضر است. کتابی است جامع با ویژگیهای دایرةالمعارفگونه که تلاش میکند نظریههای مربوط به ژانر یا نوع ادبی را به‌لحاظ تاریخی مرور کند. بررسی کتاب نشان میدهد باوجود تلاش نگارندگان و اقبالی که در معرفی نظریة ژانر داشته‌اند، به‌لحاظ محتوایی و روششناسی تحقیق و سایر موارد مانند معادلیابی اصطلاحات و کلمات کلیدی نکاتی قابل‌تأمل در کتاب وجود دارند که بازبینی و بررسی مجدد آنها به‌ غنای این اثر انتقادی خواهد افزود. نتیجة این بررسی نشان میدهد چنان‌چه نظریة ژانر به‌لحاظ تحلیلی ـ انتقادی موردواکاوی قرار گیرد، جایگاهی بااهمیت‌تر در مطالعات ادبی خواهد یافت.