MARKET MÜŞTERİLERİNİN MEMNUNİYET ARAŞTIRMASI: ERZURUM İÇİN BİR UYGULAMA - Hüseyin Özer; Erkan Oktay; Fuat Lebe (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Market müşterilerinin demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi) ve gelir düzeyleri ile market ve ürüne ilişkin bazı özellikler dikkate alınarak Erzurum’daki market müşterilerinin memnuniyetinin incelenmesi bu çalışmanın temel amacını teşkil etmektedir. Bu amacı gerçekleştirmek için Erzurum il merkezindeki 384 market müşterisine uygulanan bir anketten elde edilen yatay kesit veriler, SPSS paket program ile değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucunda elde edilen ortalama müşteri değeri 3.95 olarak hesaplanmıştır. Müşterilerin Erzurum’daki marketçilik anlayışına verdikleri puanı (2.93) göz önüne aldığımızda bu değer oldukça yüksektir. Söz konusu değerin yüksek çıkması, Erzurum’daki perakendecilik sektörünün güçlü ve zayıf yönlerinin olduğunu ortaya koymaktadır.