İSTİSMARCI YÖNETİM, ÖRGÜTSEL MUTLULUK VE İŞ PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİ - Ferda Alper Ay (İşletme Bilimi Dergisi)
Amaç: Çalışanlar, zamanlarının önemli bir kısmını örgütlerde geçirmektedirler. Bu nedenle huzurlu ve mutlu bir örgütsel ortamın sağlanması önemlidir. Bu çalışmanın amacı, istismarcı yönetim, iş performansı ve örgütsel mutluluk arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Yöntem: Bir kamu hastanesinde görev yapan 274 hemşire bu araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Verilerin analizinde korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmada istismarcı yönetim, örgütsel mutluluk ve iş performansı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. İstismarcı yönetimin örgütsel mutluluk ve iş performansı üzerinde olumsuz etkisi olduğu belirlenmiştir. Örgütsel mutluluk iş performansını doğrudan etkilerken, örgütsel mutluluğun "potansiyelin gerçekleşmesi" boyutunun iş performansını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.Sonuç: İstismarcı yönetim, örgütsel mutluluğun ve iş performansının düşmesine neden olmaktadır. İşgörenlerin potansiyelini kullanabileceği, beceri ve yeteneklerini geliştirebileceği, zorlukların üstesinden gelebileceği bir iş ortamının sağlanması iş performansının artmasında katkı sağlayacaktır. Örgütlerde etkin, verimli ve huzurlu bir çalışma ortamının oluşturulması için istismar içeren davranışlar hoş görülmemeli ve işgören mutluluğuna önem verilmelidir.