Формування врожайності насіння гірчиці білої залежно від рівня мінерального живлення рослин - Марія ВОЛОЩУК (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Забезпечення рослин гірчиці білої елементами живлення протягом вегетації є обов’язковим технологічним агрозаходом, який сприяє отриманню високого та якісного врожаю насіння. Система удобрення базується на знанні біологічних особливостей сорту та ґрунтово-кліматичних умов зони вирощування. За оптимального рівня мінерального живлення рослин фосфорнокалійними добривами формується добре розвинута коренева система, азотні добрива більш потрібні для підсилення ростових процесів. Висвітлено результати досліджень з формування врожайності насіння гірчиці білої сортів: Аріадна (оригінатор – Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН) і Біла Принцеса (Національний науковий центр «Інститут землеробства НААН»). Дослідження проводили впродовж 2021–2023 рр. на сірих лісових поверхнево оглеєних ґрунтах Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН. Встановлено, що норми внесення мінеральних добрив достовірного впливу на польову схожість висіяного насіння гірчиці білої не мали. Вегетаційний період сортів залежав як від їх біологічних особливостей, так і норм внесення мінеральних добрив. Вони впливали на тривалість етапів органогенезу рослин, подовжуючи їх до формування насіння і скорочуючи до повної стиглості. Збільшення норм внесення мінеральних добрив з N30P30К35 + N30 (ВВСН 14–16) до N30P90К100 + N50 (ВВСН 14–16) + N30 (ВВСН 52–53) забезпечувало зростання площі листкової поверхні на 3,1–5,6 тис. м2 /га та чистої продуктивності фотосинтезу на 0,30–0,53 г/м2 за добу. Найвищий приріст урожайності насіння до контролю (без добрив) – 2,46 т/га – забезпечила норма внесення мінеральних добрив N30P90К100 + N50 (ВВСН 14–16) + N30 (ВВСН 52–53) за рахунок вищої на 1,85 г маси 1000 насінин. Насіннєва продуктивність сортів Біла Принцеса і Аріадна була рівнозначна, відмінності за врожайністю – в межах похибки.