ТЕХНОЛОГІЯ МОДЕРНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ НАВЕДЕННЯ ЗЕНІТНИХ КЕРОВАНИХ РАКЕТ БЛИЖНЬОЇ ДІЇ ДЛЯ УРАЖЕННЯ ЦІЛЕЙ З НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНИМ СЛІДОМ - О.C. Сичов; Я.О. Боровенський; В.В. Чекунов; В.В. Жуйков (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В статті наведено основні аспекти технології модернізації системи наведення зенітних керованих ракет ближньої дії. Метою модернізації є забезпечення технічної можливості обстрілу цілей, які мають низьку температурну контрастність (низька температура двигуна та сліду за літаючим апаратом). Запропонована технологія спрямована на зменшення вартості модернізації, зменшення часу на проведення розробки та зменшення кількості випробувань на полігоні. Для забезпечення прискорення розробки в роботі запропоновано розподіл системи на окремі структурні елементи, що можуть розроблятись відносно незалежно. Запропонована багаторівнева технологія наземних тестувань та випробувань дозволяє виявити і усунути більшість помилок до випробувань на полігоні. Застосування математичного моделювання дозоляє розрахувати основні параметри, необхідні для керування ракетою. Використання імітаційного моделювання дозволяє зменшити кількість випробувань на полігоні та виявити пріоритетні напрямки для удосконалення системи наведення. Симулятор польоту ракети дозволив врахувати не лише технічні характеристики виробу, а й специфіку задачі на кожному з етапів польоту ракети. Технологія модернізації систем наведення зенітних керованих ракет ближньої дії пройшла часткову апробацію на одному типі ракет та може бути застосована (з врахуванням певних обмежень) для модернізації системи наведення широкого спектра ракет зазначеного класу.