Визначення модельних функціональних залежностей оптимізації та управління екобезпекою укісних споруд хвостосховищ - Андрій Рябко (Challenges and Issues of Modern Science)
Проблеми екологічної безпеки намивних масивів відвалів відходів різних галузей перетинаються із завданнями раціонального природокористування, яке базується на геомеханічних дослідженнях, спрямованих на вдосконалення структурних параметрів гідравлічних споруд та дамб. Необхідною умовою для розробки екологічно безпечних технологічних рішень щодо формування техногенних намивних масивів є врахування геофізичних, інженерно-геологічних, гідрогеологічних та гірничотехнічних факторів, які визначають стан і характер можливих змін навколишнього середовища. Реалізація взаємозв’язків цих факторів із проєктними параметрами намивних споруд відвалів відходів дозволяє забезпечити попередній рівень екологічної безпеки на етапах прийняття проєктних рішень. Подальше існування та розвиток схилових структур відвалів відходів, у поєднанні з прогресом засобів та заходів впливу на параметри безпеки в цілому та параметри екологічної безпеки зокрема, формують систему управління їхнім станом. В результаті досліджень були сформовані функціональні залежності для моделей оптимізації та управління екологічною безпекою схилових структур відвалів відходів. Побудовані функціональні залежності можуть бути використані для вирішення кількох типів завдань та є основою для побудови методів і моделей: 1) досягнення заданого рівня екологічної безпеки та проєктних експлуатаційних параметрів схилових структур відвалів відходів за допомогою управління властивостями та станом намивних шарів під час їх формування завдяки спільному гідравлічному заповненню ґрунтових шарів з різними властивостями; 2) прогнозування екологічно безпечної поведінки з часом схилових структур намивних масивів, що відповідає всім етапам їхнього формування; 3) обґрунтування екологічно орієнтованих технологій формування намивних масивів, темпів будівництва дренажних систем, уточнення порядку можливої рекультивації та інших заходів.