Ameliyathane Hemşirelerinde Zihinsel Yorgunluk ile Klinik Karar Verme Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Özlem İbrahimoğlu; Betül Güven (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Stresli ve karmaşık ameliyathane ortamları hemşirelerin zihinsel olarak yorulmasına neden olabilmektedir. Ameliyat öncesi, sırası ve sonrası hasta bakımında doğru klinik kararlar alması beklenen ameliyathane hemşirelerinin zihinsel yorgunluğu, hasta güvenliğini doğrudan etkileyebilir.Amaç: Bu çalışma, ameliyathane hemşirelerinde zihinsel yorgunluk ile klinik karar verme arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi.Yöntem: Tanımlayıcı-ilişki arayıcı tipteki bu araştırma, Türkiye’de kamu, özel ve üniversite hastanelerinde çalışan ve çevrimiçi olarak ulaşılan 168 ameliyathane hemşiresi ile yapıldı. Veriler, Tanıtıcı Özellikler Formu, Zihinsel Yorgunluk Ölçeği ve Hemşirelikte Klinik Karar Verme Ölçeği ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri ve ölçekler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesindeSpearman korelasyon testi kullanıldı.Bulgular: Hemşirelerin %31,5’i 1-5 yıl arasında mesleki deneyime sahip olup, %41,1’i kamu hastanesinde ve%94,0’ü scrub/sirküle hemşire pozisyonunda çalışmaktadır. Hemşirelerin Zihinsel Yorgunluk Ölçeği puan ortalamasının 13,16 ± 6,81, Hemşirelikte Klinik Karar Verme Ölçeği puan ortalaması ise 138,87 ± 14,95 saptandı. Zihinsel Yorgunluk Ölçeği ile Hemşirelikte Klinik Karar Verme Ölçeği toplam puan ortalaması arasında negatif yönde ve zayıf şiddette istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi (r = -0,165; p lt; 0,05).Sonuç: Ameliyathane hemşirelerinin zihinsel yorgunluğunun klinik karar vermelerini olumsuz yönde etkilediği sonucuna ulaşıldı. Bu doğrultuda ameliyathane hemşirelerinin zihinsel yorgunluğunu azaltacak uygulamaların yapılması, hasta bakım kalitesinin iyileşmesine katkı sağlayacaktır.