Niebezpieczny czy przyjazny peregrynującym? Śląsk w drugiej połowie XVIII i początkach XIX wieku w opisach, dziennikach i listach z podróży - Lucyna Harc (Facta Simonidis)
Po trzech wojnach śląskich i zawarciu w 1763 roku pokoju w Hubertusburgu ugruntowała się władza Fryderyka II nad Śląskiem. Od tego czasu z różnych części Niemiec zaczęli przybywać urzędnicy, pastorzy oraz pisarze i uczeni. W opisach, relacjach i listach dzielili się wrażeniami z pobytu i swych podróży po Śląsku. Zamieszczali też adnotacje na temat miejscowej ludności. Przez Śląsk często podróżowali cudzoziemcy, głównie Polacy, ale i mieszkańcy bardziej odległych krajów, m.in. Francuzi. Obraz Śląska w listach nakreślił również ambasador Stanów Zjednoczonych w Berlinie, John Quincy Adams, przyszły prezydent USA. Podróże zaczęli odbywać też sami Ślązacy. W relacjach uznawali na ogół Śląsk za bezpieczny i przyjazny podróżującym, rzadko wskazując na niebezpieczeństwa. Podkreślali natomiast różnice między Górnym a Dolnym Śląskiem.