„Nesu visiškai savim“: įžodintos jaunų moterų savojo Aš patirtys socialiniame kontekste - Junona S. Almonaitienė; Rasa Paulauskaitė (Psichologija)
Straipsnyje pristatomas kokybinis tyrimas, kurio tikslas – atskleisti jaunų suaugusiųjų moterų savojo Aš patyrimą socialinių santykių kontekste. Įvade pristatoma autorių pasirinkta savojo Aš (angl. Self) samprata ir tyrimo kontekste aktualūs ypatumai, pagrindžiamas empirinio tyrimo aktualumas. Taikant reflektuojamosios teminės analizės metodą, interpretuojama šešių pusiau struktūruotų interviu medžiaga. Tyrime dalyvavusių moterų amžiaus vidurkis – apie 23 m., jos buvo netekėjusios, neturinčios vaikų, penkios studijuojančios universitete, viena jį baigusi. Analizės rezultatas – identifikuotos keturios temos: Nesu visiškai savimi, Kliūtys atsiverti, Autentiškumo siekis ir Sociumo teikiamos galimybės. Pirmosios dvi temos interpretuotos kaip užsisklendimą skatinančių postūmių įvardijimas, o antrosios – kaip atvirumą skatinančių. Taigi duomenų visuma leido įžvelgti vidinę dilemą: prieštarą tarp savo ir kitų autentiškumo siekio ir atsivėrimą kitiems ribojančių išgyvenimų. Dažnai minėtos įvairios atsiverti trukdančios kliūtys (šešios 2-osios temos potemės) atskleidžia jaunų moterų subjektyviai patiriamą stiprų socialinės aplinkos spaudimą. Tačiau tyrimas neleidžia atsakyti į klausimą, ar ši dilema sietina su lytimi, amžiumi, išsilavinimu, kitomis socialinėmis ir kultūrinėmis ypatybėmis. Ji gali būti susijusi su socialinėmis fobijomis, vienišumo išgyvenimais ar perdėtu konformiškumu, todėl šis tyrimas gali paskatinti tolesnius šiai dilemai skirtus įvairių socialinių grupių tyrimus. Surinktų duomenų visuma leidžia teigti, kad savasis Aš patiriamas kaip tolydus vidinis reiškinys, netapatus dažnai empiriškai tiriamų tam tikrų jo aspektų, pavyzdžiui, savivertės, saviveiksmingumo ar socialinių vaidmenų, visumai.