РИНОК КОРПОРАТИВНИХ ЦІННИХ ПАПЕРІВ УКРАЇНИ: ЕМІСІЙНА АКТИВНІСТЬ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ У МАКРОЕКОНОМІЧНОМУ КОНТЕКСТІ - Yurii Tsyb (Економіка та суспільство)
У статті досліджено сучасний стан та тенденції розвитку корпоративного сегмента фондового ринку України. Обґрунтовано обмеженість його впливу на інвестиційний потенціал економіки та визначено ключові причини стагнації: низьку довіру інвесторів, високі витрати емітентів на розміщення цінних паперів, домінування державних облігацій, слабку інфраструктуру. Проаналізовано динаміку емісій корпоративних акцій і облігацій, а також її кореляції з макроекономічними показниками. Корпоративні цінні папери мають значний потенціал для підтримки економічного зростання: коефіцієнт кореляції між обсягами емісій і реальним ВВП становить 0,76. Запропоновано напрями стимулювання емісійної активності підприємств, зокрема за рахунок підвищення фінансової грамотності населення, спрощення звітування емітентів та посилення інституційної довіри до фондового ринку.