Danimarka'da Din Eğitimi - Fatih Man (Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi)
1972’den beri Tek meclisli meşruti monarşi ile yönetilen Danimarka Krallığı 5,83 milyon nüfusu ile Avrupa’nın kuzeyinde Baltık Denizi’ne kıyısı olan bir İskandinav ülkesidir. Nüfusunun %75'i Evanjelik Lüteriyen Kilisesi'nin kayıtlı olan Danimarka’nın anayasasının 4. maddesi ile Evanjelik Lütreiyen Kilisesi devletin resmi kilisesi olarak tanınmaktadır. Bu makalenin amacı Danimarka’daki din eğitimini araştırmaktır. Makale hazırlanırken konu hakkında yapılan araştırmalardan ve Danimarka Çocuk ve Eğitim Bakanlığının hazırlamış olduğu Hristiyan Bilgisi Konu Kitapçığından faydalanılmıştır. Danimarka eğitim sistemi 10 yıllık zorunlu ilköğretim ile başlamakta, meslek liseleri veya akademik liselerle devam etmekte ve 3 farklı yüksek öğretim programı ile tamamlanmaktadır. Eğitim devlet tarafından ücretsiz karşılanmakta, özel okullarda bile ücretin büyük kısmı devlet tarafından sübvanse edilmektedir. Danimarka’da zorunlu ilköğretim süresi boyunca din dersi zorunludur. Velinin başvurusu ile muafiyet hakkı veya uzaktan evde eğitim görme seçeneği mevcuttur. Ancak din dersi aynı zamanda Danimarka kültürünü muhafaza amacı olarak görüldüğü için bu hakları kullananlar daha çok yabancılardır. Danimarka’da Türkiye’de olduğu gibi tek bir dinin/mezhebin öğretimi yapılmaktadır. Din dersinin amaçları ve yöntemleri irdelendiğinde doktriner bir din eğitimi metodu tercih edildiği algılanmaktadır. Hristiyanlık harici başka bir din, devlet tarafından tanınmadığı için resmi okullarda eğitimi verilmemektedir. Yabancı uyruklular din eğitimi ihtiyaçlarını daha çok özel okullarda ve ibadethanelerinde karşılamaktadırlar.