Kadınların Çalışmasına Karşı Tutum ve Dini Yönelim Arasındaki İlişki - Yıldız KUZGUN; Seher A. SEVİM (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Kadınların çalışmasına ilişkin yapılmış araştırmaların çoğu, çalışan kadınların ev ve işyerinde yaşadıkları zorlukları saptamaya yöneliktir. Bu araştırmada ise kadının çalışmasına karşı tutumlarla dini yönelim arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmaya katılan bireylere Kuzgun tarafından geliştirilmiş Kadının Çalışmasına Karşı Tutum Ölçeği (KÇKTÖ) ile Onay (1997) tarafından geliştirilmiş Dini Yönelim Envanteri (DYE) uygulanmıştır. Verilerin analizinde Pearson korelasyon katsayısı ile iki faktörlü varyans analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin KÇKTÖ ve DYE puanları arasındaki korelasyon katsayısı -0.35 olarak bulunmuştur. Yani, dini yönelim düzeyi ile kadının çalışmasına karşı olumlu tutum arasında ters yönde ve zayıf bir ilişki söz konusudur. Öte yandan, araştırmanın sonuçlarına dayanarak, eğitim düzeyi yükseldikçe kadının çalışmasına karşı olumlu tutumların arttığını ve dini yönelim düzeyinin azaldığını söylemek mümkündür