Українська дума: до інтерпретації терміну і назви жанру - I. Ya. Zinkiv (Культура України)
Здійснено семантичний аналіз терміна дума, що використовується для означення жанру української епічної традиції, доведено його давньоіранське походження, зв’язок з жанрами давньоіранської епічної традиції та її носіями — думами, дуанами. Виявлено кореляцію думового епосу з осетинськими епічними піснями-переказами — кадагами, що пов’язані з сюжетами скіфо-осетинського епосу «Нарти». Доведено взаємозалежність терміна дума та найменувань епічних музичних інструментів домбрá, думбрáк.