TÜRKİYE’DE GENÇ KADIN VE GENÇ ERKEKLERİN İŞSİZLİK HİSTERİSİ - Özlem Karadağ Ak; Ahmet Tayfur Akcan; Metin Yıldırım; Yasemin Telli Üçler (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Günümüzde istihdam tüm dünya ekonomilerini yakından ilgilendiren makro ekonominin en önemli konularından biridir. İstihdamın ilk gündem maddesi ise işsizliktir. Türlerine göre işsizlik gelişmiş veya gelişmekte olan ekonomileri derinden etkilemektedir. Bir toplumun sosyalleşmesi, eğitim seviyesinin artması, teknolojik olarak ilerlemesi, politik yapısı işsizlikle bağlantılı bir olgudur. Toplum ihtiyaçlarının değişmesi, üretim kapasitesindeki değişiklikler, teknolojinin gelişmesi ve buna bağlı birçok neden işsizlik kavramına bakış açısına yansımaktadır. Bu araştırmada; Ocak 2014-Ocak 2022 dönemi arasındaki aylık veriler kullanılarak; Türkiye’deki genç erkek işsizlik ve genç kadın işsizlik oranlarının histeri etkisine bakılmıştır. Blanchard ve Summers’ın 1986’da ilk defa ele aldıkları genç işsizlik histerisi ülke ekonomilerinde yaşanılan şoklar karşısında kriz, doğal afet, pandemi vb. gibi işsizlik oranlarının yükselmesi, şok atlatıldıktan sonra ise işsizlik oranlarının eski haline gelmemesi durumunu ifade etmektedir. Araştırmada yapısal kırılmaları dikkate alan Phillips Perron birim kök testi uygulanarak genç kadın işsizlik verilerinin, genç erkek işsizlik verilerine göre daha çok histeriye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Bu araştırmanın önerilecek politikalarla Türkiye’deki aktif çalışma hayatına katılmak isteyen genç kadınlara ışık tutacağı öngörülmektedir.